Hay Şirketine de Kapitalizmine de...! (Güncellendi)

Michael Moore'un Capitalizm: A Love Story belgeselini yeni izledim. Zaten Moore'un bütün belgesellerini ve benzer diğer belgeselleri izleyerek şirketlerin nasıl yaratıklar olduğunu öğrenmiştik. Son belgesel de perçinledi. Michael Moore'un Capitalizm: A Love Story'den başka Sicko, Fahrenheit 9/11, Bowling For Columbine belgesellerini de tavsiye ederim. Ayrıca Joaquin Phoenix'in anlatımıyla Earthlings(Bir kısmında Türkiye de geçiyor), bu sene Oscar adayı olan ve ödül töreninde ilgimi çekip izlediğim Food, Inc., The Corporation, ve Zeitgeist ile Zeitgeist: Addendum(Tabii ekonomi, şirket ve devlet ile ilgili kısımları) belgesellerini de izlemenizi tavsiye ederim.

Konuyla alakasına gelirsek dün, 2 mbps sınırsız hattını kullandığım Superonline'dan, fiber internet kullanıcıları için ülkemizdeki şirketlere yakışır bir haber geldi. 10-100 mbps internet getiren ve tüm Türkiye'de yaygınlaşmasını dört gözle beklediğim fiber internete kota uygulaması getirmişler. Evet, şaka değil. 100 mbps fiber internete kota getirmişler. Adına da insanla dalga geçer gibi Adil Kullanım Koşulu demişler. Kota oranı ise hızın 5 katıymış. Yani 10 mbps'e 50 gb kota. Ya 50 gb'ı aşmayacak adam niye fiber internete üye olup 10 mbps internet alsın! Bu nasıl bir zihniyet! İnsanları geri zekalı mı sanıyor bunlar!

Chip üşünmemiş, aramış Superonline'ı. Demiş ki, Niye böyle yaptınız? Superonline'ın cevabı: Kullanıcılar çok yüklenince diğer kullanıcıların interneti yavaşlıyor, o yüzden böyle yaptık.

Yani o akıllı şirketin akıllı yöneticileri fiber interneti getirirken sanmışlar ki, insanlar fiber interneti msn kullanmak için alıyorlar.
İşin ilginç tarafı bu kotalı fiber internet hiç ucuzlamayacakmış. Yani 199 liralık 100 mbps kotalı internet, yine 199 lira.

İşin daha da ilginç tarafı, yıllardır ne küfürler ettiğimiz ve belalar okuduğumuz TT'nin bile yapmadığı şekilde upload'a da kota getirilmiş. Upload hızının 10 katı kadar kota getirmişler. :)

Benim kullanmamama rağmen bu kadar sinirlendiğim nokta ise Superonline gibi Telekom'a meydan okuyan bir şirketin TT'den daha kötü bir yola sapması. İleride internetin daha hızlanacağını ve sınırsız olacağına dair umutlarımın %90'ınını götürmüş durumda Superonline. Sanırım 10-15 yıl sonra çocuklarım bile Adil Kullanım Koşulları'na maruz kalacak.

Allah hepsinin belasını versin diyorum. :@

Ek: Konuyla ilgili haberler ve linkler:

Adil Kullanım Koşulları - Ekşi Sözlük - Pclabs - DHW - Yahoyt - Thgtr - Milliyet - Vakit Haber - Milli Gazete

Umarım daha çok yerde haber olur da tepki artar. Basının gazı olmazsa millet uyuyor genelde.

GÜNCELLEME:

SuperOFFline kendi kendini yalancı çıkartarak kotasız fiber paketlerini tekrar koymuş ama %100-500 arası zam yaparak. Hani kotasızlar diğer kullanıcıları suistimal(!) ediyordu diye sormazlar mı adama şimdi. Zaten inanan mı vardı ki.

Hitler'in sürekli altyazıyla dalga geçilen ve protestolara alet edilen videosuna biri, SuperOFFline için güzel bir altyazı hazırlamış. :) Paylaşın, paylaştırın. Ben Facebook'ta paylaştım. Çünkü bizim nesile bir şeyler anlatmanın en kolay yolu Facebook. :(
Buyrun:

1 Yorum Yapıldı:

SirEvo dedi ki...
Türkiye'ye yakışır bir hız, hiç şaşırmadım. :))

Yorum Kuralları:

- Yorumlarınız kişiliğinizi yansıtır.
- İsimsizlik vahşi doğaya özeldir. Yorum yaparken isminizi de bahşedin.
- Türkçe'de q, w ve x harfleri yoktur.
- Noktalama işareti olmayan yazının Arapça'dan farkı yoktur.
- Yorum kutusunun altındaki "E-posta yoluyla abone ol" seçeneği ile yorum takibi yapabilirsiniz.