Bir Devir Kapandı Be!


Evet, Lost bitti. Bir devir kapandı. Bugün izleyebildim sonunda. 

Spoilerlardan kaçmak için verdiğim iki günlük zorlu mücadelelerden sonra Lost izlemeyen en yakın arkadaşım, tam da final bölümünü izlemeden yarım saat önce vurdu beni. Kendisine şükranlarımı sunuyorum.(!)

Spoilerdan kaçarken sürekli ne kadar hayalkırıklığı olduğunu okuyup durdum her yerde. İnsanlar yıkılmış. Koskoca Lost böyle mi bitecekti diye ağlar halde. 6 sezonda oluşturulan meraktan ve binlerce sorudan sonra insanlar hayatın sırrını beklemişler finalden.

O kadar yorumdan sonra zaten yüksek olmayan beklentilerim o kadar düştü ki, ekrana bir inek koysalar ve 2 saat o ineği izletseler, fena değilmiş deyip kalkacaktım.

İzledim ve sevdim diyebilirim. Yani herşeye cevap vermelerini beklemiyordum zaten. Olması gerektiği gibi oldu. Başka türlü de olamazdı herhalde diye düşünüyorum.

Üretilen teorileri ise şaşkınlıkla ve garipsemeyle okumaktayım. Bu insanlarla farklı diziler mi izledik diye düşünüyorum. Final çok açık ve netti yani. Yok şöyle olmuş da, yok böyle olmuş da! Millet kastıkça kasıyor artık. Allah'ın salakları diyesim var ama terbiyemi bozmayasım da var.

Final aşağıdaki gibidir. Final bölümünü izlemeyenler sakın OKUMASIN.


[SPOILER]Final bölümünün sonunda Jack, arafta olduğunu, diğer tarafa geçmeden önceki bölgede olduğunu öğreniyor babasından. Babası da diyor ki, Herkes senden önce veya sonra öldü ve burada buluştunuz. 

Yani bölümün sonunda Jack adayı kurtarıyor ve ölüyor ya, öldükten sonra uçakla gidenler kurtuluyor. Hayatlarını yaşıyor ve ölüyorlar. Jack'ten önce ölenler ise malum, Boone, Shannon falan. Dizinin asıl zaman diliminde görülen herşey yaşanmış durumda. Hepsi öldükten sonra ise arafta buluşuyorlar ve diğer tarafa geçiyorlar.
Yani sezon başından beri flashsideways diye bildiğimiz uçağın hiç düşmediği zaman dilimi, Jack'in babasının da dediği gibi, birbirleriyle buluşmaları için kendilerinin oluşturmuş oldukları bir dünya. Gerçek hayatta yaşanmamış şeyler.

Bu sonucu dizinin finalinden çok açık bir şekilde çıkartabilirsiniz. Çıkartmanıza gerek de yok zaten. Jack'in babası açıklıyor herşeyi. Kendisini dinleyin yeter.

Son olaraksa dizinin, Jack'in gözünü açmasıyla başladığı yerde, gözünü kapamasıyla bitmesi ise çok hoş olmuş. Bir daha böyle dizi gelmez diyorum ve gözüm yaşlı halde Elveda! diyorum.[/SPOILER]

4 Yorum Yapıldı:

NiLaY dedi ki...
valla iyi ki kapandı, rahatladık bence :)

Unknown dedi ki...
Hehe. O rahatlamayı ben de hissetmiştim izledikten sonra. Her bölümden sonra o kadar yorumu ve incelemeyi okumak, izledikten sonraki baş ağrısı ve offf! çekişler yok artık. :) Rahatladık valla. :D

fatih güleşgen dedi ki...
Ben de seninle aynı fikirdeyim izledikten sonra gözlerim doldu. Keşke bitmeseydi ve İlk sezondan görüntüleri görünce vay be böyle olmuştu ne çabuk geçti onca sene dedim kendi kendime. İzledikten sonra yorumları okudum. Eline boş kağıt versen bir hikaye yaz desen 1 satır bile yazamayacak insanlardan bu yorumları duymak ve son bölüme göre bütün süreci değerlendirip kandırıldık, keşke izlemeseydim 6 yılımı verdim gibi düşünen insanlara ''evet keşke izlemeseydiniz, keşke ağızlarınız sulana sulana diziden bir şeyler anladığınızı sanıp dandik dandik teoriler üretmeseydiniz, keşke sizin gibi düşünenelerle ve oturduğu yerden her şeyi eleştiren (hatta aşağılayan) bir zihniyete sahip insanlarla aynı diziyi izlemiyor olsaydık'' dedim. Ben de bütün soruların cevaplanacağını düşünmüyordum. Böyle bir şeyin de imkansız olduğunu düşünüyorum. Bunu düşünen insanlara ''kaçınız hayatınızdaki bütün soru işaretlerini biliyorsunuz ki bir diziden hayatın anlamını çıkarmaya çalışıyorsunuz ya da hayatta bütün soru işaretlerini biliyor musunuz'' diye sormak istiyorum. Senaristler zaten son bölümde çıkıp havada dursalardı ''ip var anasını satayım'' diye yorumlanacaktı eminim :) Daha iyi bitebileceğine de inanmıyorum. Yine de gerçekten bir devir kapandı ve lost bitti.

Unknown dedi ki...
Hehe, david kapırfild bile gelse...:D

Ya ben de insanların diziyi finali için izlediğini düşünmüyorum. Bu diziyi güzel yapan sorular ve o soruların oluşturduğu meraktı. Kafa patlatabilmekti. Herşey cevaplansa tabii ki güzel olurdu. Ama her soru cevaplansaydı bile bu kitlenin finali seveceğini düşünmüyorum. Çünkü beklentiler uzaya çıkmış durumdaydı. Bunda yazarların da suçu büyük ama insanların da suçu büyük. Bir süre sonra insanlar dizinin en fazla ne verebileceğini unuttular. Şahsen ben de sevmezdim finali her soruyu cevaplasalardı. Sanmıyorum o kadar soruya ve meraka tatmin edici bir cevap verebileceklerini. Öyle bir cevap da alamayacaksam, hiç almamayı tercih ederdim. Öyle de oldu zaten.

Yazı yazarak alıntılamak istemedim, o yüzden link vereceğim. Murat Gülsoy'un şu yazısını okuyun. Çok güzel bir şekilde açıklamış bu durumu.

Yorum Kuralları:

- Yorumlarınız kişiliğinizi yansıtır.
- İsimsizlik vahşi doğaya özeldir. Yorum yaparken isminizi de bahşedin.
- Türkçe'de q, w ve x harfleri yoktur.
- Noktalama işareti olmayan yazının Arapça'dan farkı yoktur.
- Yorum kutusunun altındaki "E-posta yoluyla abone ol" seçeneği ile yorum takibi yapabilirsiniz.