Yorum Köşesi: Once (2006)


Oscar ve Sundace'da en iyi beste ödülünü almış, Grammy'e aday olmuş bu film için söylenebilecek tek şey var. İzleyin.

Ya da izlemeyin. Filmi açın, gözlerinizi kapatın, dinleyin. Müzikle bu kadar iç içe, bu kadar muhteşem, insanın yüreğine işleyen bir film daha izleyemezsiniz. Film 1 saat 25 dakikaymış. Gözümle görmesem inanmazdım, çünkü film bittiğinde "Olamaz, daha yarım saat olmadı mı?" diye sordum kendime. Filmi izlerken, filmin böyle sonsuza kadar gidebileceği hissine kapılıyorsunuz.

Konusuna gelirsek;

İsimsiz erkeğimiz sokaklarda gitarını çalarak ve elektrik süpürgesi tamir ederek hayatını kazanmaktadır. Gündüzleri bildiğimiz şarkıları çalan oğlanımız, pek iyi olmadığını düşündüğü, kalbini kırarak Londra'ya kaçan sevgilisine yazdığı şarkıları gece çalmaktadır. Ve bir gece kızımızla karşılaşır. Elektrik süpürgesi tamirinden başlayan çok tatlı, müzikal açıdan harika bir birliktelik başlar. Erkek kalbini kıranı anlatır, kız memleketinde bıraktığını. Anlatır ama müzikle anlatır. Erkek gitarını çalar, kız piyanosunu. Gitarın ve piyanonun olduğu her şarkı güzel mi acaba diye sorası geliyor insanın.

Filmi böyle anlatarak başrolünde bu erkek ve kızımızın olduğunu düşünebilirsiniz ama filmin başrolü, filmi izleyen herkesin katılacağını düşündüğüm "müzik"tir. Zaten filmdeki karakterlerin de bu yüzden isimsiz yaratıldığını düşünüyorum. Titrek kamera görüntüleri, kamera açıları da filmi senin, benim gibi insanların çektiği kısa bir belgeselmiş hissi veriyor. Oyunculuklar da performanslarıyla bu hissi güçlendiriyor. Zaten müzikleriyle etkisi altında almış olduğu seyirciye daha sıcak bir his veriyor.

Filmi bitirdikten sonra ilk yaptığım şey, Google'a girip "Once Soundtrack" diye aratmak oldu tabii ki. :) İlk öğrendiğim ve filmi daha da sevdiren ve şaşırtan gerçek, filmdeki şarkıları gerçekten de filmdeki erkeğimiz ve kızımızın yazmış olduğu idi. Bu filmin gerçek bir hayattan araklanmış olduğuna inanmak isteğim arttı.

Sıcak ve içten bir film izlemek istediğinizde Once iyi bir seçim olur. İyi seyirler.


Not: Filme ilgili bilgiye buradan[8.1 by 30,761 (8.4|9)], izledikten sonra soundtrack'ini arayanlar buradan ulaşabilir.

Fragman:

0 Yorum Yapıldı:

Yorum Kuralları:

- Yorumlarınız kişiliğinizi yansıtır.
- İsimsizlik vahşi doğaya özeldir. Yorum yaparken isminizi de bahşedin.
- Türkçe'de q, w ve x harfleri yoktur.
- Noktalama işareti olmayan yazının Arapça'dan farkı yoktur.
- Yorum kutusunun altındaki "E-posta yoluyla abone ol" seçeneği ile yorum takibi yapabilirsiniz.