Yorum Köşesi: Green Zone (2010)


İşgal altındaki bir Irak'la açıyoruz filmi. Amerikan güçleri çoktan Irak'a girmiş, kitle imha silahlarını aramaya başlamışlar.

Arama timinin başında ise Matt Damon'ın oynadığı Başçavuş Miller var. Ellerine geçen her istihbarat hatalı çıkınca bizimki çıkıntı yapıyor tabii.
İleriyi gören ve her şeyin farkında olan CIA görevlimiz ise filmin iyi adamı. Aslında filmin bu kısmının ve karakterlerinin, filmin en kötü bölümü olduğunu söyleyebiliriz. Çok klişe çünkü.

Tamam, film, Irak'ın nasıl bok yoluna sürüklendiğini güzel bir şekilde aktarıyor. Amerika'nın bildiği yoldan giderek, nasıl batağa sürüklendiğini de filmin son sahnelerinde çok net bir şekilde görüyoruz.(Açıkçası bayağı da komiğime gitti bu "Anaaaa" durumu. :) ) Ama kötü adamın bir Washington yetkilisi olması, iyi adamların hiç dinlenmemesi falan...Niyeyse çok yavan geldi. Bu işin savaş isteyen bir yetkiliyle kalmadığını, Başkan Bush dahil tüm yönetimin nasıl savaş istediğini hepimiz biliyoruz aslında. Greengrass belki de böyle bir filme, o kadar büyük bir komplo koymanın fazla geleceğini düşündü ve iyi-kötü karakterlerin sayısını sınırladı.

Greengrass bu yolda bir sınırlamaya gitmiş de olsa, anlatmaya çalıştığı aldatılma hikayesini ve yalanları çok çarpıcı bir şekilde sunmuş. Heyecanın ve temponun hiç mi hiç düşmediği çok hareketli ve akıcı bir film olmuş.(Bağdat'ın yukarıdan gösterildiği geniş kamera açıları ise mest etti beni. Çok güzel olmuş.) Hikayeyi bu kadar tempolu ve çarpıcı anlatması da çok hoşuma gitti. Bu kadar aksiyon dolu bir filmde, ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi sanırım. Greengrass harika bir iş çıkartmış.

Hatta Amerikalılar bu yorumumu, filmin yaptığı hasılat ile doğruladı. 100 milyon dolar bütçeli film, Amerika içinde 35, yurtdışında 57 milyon dolar kazanarak parasını bile çıkartamadı. Bourne filmlerinin yaptığı 200-450 milyon dolar hasılatları düşününce oldukça düşük kalıyor bu. Ama Greengrass'ın bunu taktığını sanmıyorum. Gerçekleri Amerikalıların yüzüne çarpınca, başka şekilde olması beklenemezdi zaten. Filmde de anlattıkları gibi yalanları duymayı daha çok seviyorlar sanırım.

Kısa tutayım derken uzadı yazı. Bourne serilerini seviyorsanız, Greengrass'ın hareketli kamerası ve gerçekçi hikaye anlatımı sizi etkiliyorsa kesinlikle kaçırmamanız gereken bir film. Matt Damon ise yine harika. Burton-Depp ikilisi gibi oluyorlar yavaş yavaş. Umarım bu ikiliden böyle filmler izlemeye devam ederiz.

İyi seyirler.

Fragman - Imdb

0 Yorum Yapıldı:

Yorum Kuralları:

- Yorumlarınız kişiliğinizi yansıtır.
- İsimsizlik vahşi doğaya özeldir. Yorum yaparken isminizi de bahşedin.
- Türkçe'de q, w ve x harfleri yoktur.
- Noktalama işareti olmayan yazının Arapça'dan farkı yoktur.
- Yorum kutusunun altındaki "E-posta yoluyla abone ol" seçeneği ile yorum takibi yapabilirsiniz.